HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

SEVEROZÁPADNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel [ Folklorní festival FoS ČR ]

Souznění - mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Souznění 2009 současnost
Generálním partnerem MF Souznění je Moravskoslezský kraj.
Hlavními partnery jsou: Statutární město Ostrava - Městský obvod Moravská,
Relax v podhůří Beskyd a Lesy ČR (v jednání).

- stručná historie festivalu
Mezinárodní festival Souznění www.souzneni-festival.cz vznikl v roce 1999 původně jako jednodenní koncert. Jeho současná podoba se vyvíjela postupně. Velice významná je souvislost s předáváním vánočního stromu Českou republikou Vatikánu roku 1999, která byla jedním z podnětů pro vznik festivalu. Festival si klade za cíl představit široké veřejnosti ve svátečním čase adventní hudbu, vánoční zvyky, koledy, bohaté lidové tradice s ukázkou a předváděním řemesel. Prezentujeme zejména mizející svět lidových (někdy se kryje s pojmem "národních") tradic - části Karpatského oblouku, na území České republiky (severní Moravy a Slezska). Průběžně pozýváme hosty z oblastí sousedních zemí Polska, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska, ale i dalších zemí. Z etnografického pohledu chápeme část Moravskoslezského kraje (s příhraničními oblastmi Slovenska a Polska) jako "jednu rodinu" - region, který rozděluje pouze státní hranice. Díky setkávání zajímavých osobností ze světa hudby - s jejími přesahy do současných žánrů, mluveného slova a řemesel, uvidí a uslyší naši diváci pořady v milém ovzduší s poetickým obsahem. Podstatný akcent spatřujeme v propojení generací, kde se prezentují děti i dospělí, amatéři i profesionálové a mistři lidových řemesel.
Pořadatelem je hudební agentura Zdeny. Spolupořadatelé: statutární město Ostrava, obec Kozlovice, SLPT Valašský vojvoda www.valasskyvojvoda.cz a Folklorní sdružení ČR.
Finančně nás podporují: Ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj, Statutární město Ostrava, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, obec Kozlovice a kultuře nakloněné firmy. Významným generálním partnerem je Moravskoslezský kraj. Nad festivalem přebírají tradičně záštitu osobnosti našeho kraje.

- termín festivalu v roce 2009
17. 12. - 20.12.2009

- struktura festivalu
Festival Souznění je čtyřdenní.
- čtvrtek - obchůzky s koledou, koncert v hudebním klubu Templ na pověstné Stodolní ulici v Ostravě
- pátek - letos prvně v kostele sv. Ducha v Ostravě - Zábřehu koncert adventní hudby a duchovních zpěvů se špičkovými umělci - Collegium 1704, dirigent Václav Lux - umělecký vedoucí, varhany, Igor Františák - chalumeau, klarinet, Collegium Vocale 1704 (Hana Blažíková - soprán, Markéta Cukrová - alt, Jaroslav Březina - tenor, Tomáš Král - baryton) - v jednání. Záznam a vysílání Český rozhlas, studio VEMORI...
- sobota - festival se přesouvá do Beskyd. V domovské obci hostitelského souboru Valašský vojvoda Kozlovice, probíhá bohatý program: Vánoční jarmark - lidová řemesla spojená s ukázkou, vystoupení souborů a skupin různých žánrů v areálu Fojtství, koncert duchovní hudby v kostele sv. Michaela a sv. Babory a galakoncert v sále Obecního úřadu, kde účinkují kromě hostů festivalu ze zahraničí (v jednání účinkující z Ruska a Slovensko) domácí soubory z Kozlovic a skupiny z blízkého okolí. Filmová projekce.

- neděle - Mše svatá v kostele Panny Marie Královny v Ostravě - mariánských Horách. Festival končí Galakoncertem (natáčí Český rozhlas a studio VEMORI) v Domě kultury Města Ostravy, spojený se Setkáním s lidovými tvůrci a řemesly. Filmová projekce. Výstava dětských betlémů a vánočních pohlednic - vše z rukou dětských tvůrců. V této tradici chceme pokračovat letos (2009) i v létech příštích.

- prezentace tradičních řemesel
Součástí Vánočního jarmarku v Kozlovicích (sobota) a Galakoncertu v DK města Ostravy (neděle) je přehlídka lidových řemesel. Tradičně se představí kovář, řezbář při výrobě betlémů a další řemeslníci při výrobě vánočních ozdob ze slámy a šustí, ručním malování vánočních baněk, zdobení perníku, háčkování a paličkování, při ručním tkaní koberců, výrobě zuberské výšivky (krajky), síťování, výrobě ozdobné i spotřební keramiky, při výrobě košíků a jiných věcí z proutí a při malování na skle.
- ochutnávka, ale i prodej specialit regionální i zahraniční tradiční kuchyně. Populární je i ochutnávka vína, piva, slivovice, vařonky a dalších speciálních nápojů.

- charakteristika konání; lokalizace místa konání, dopravní dostupnost
Festival se koná v Ostravě www.ostrava.cz a v obci Kozlovice www.kozlovice.cz.
Město Ostrava je krajským městem Moravskoslezského kraje s bohatou nabídkou turistických i kulturních zajímavostí. Obec Kozlovice se nachází na úpatí Beskyd na trase mezi Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm.
V regionu se nabízí možnost návštěvy malého skanzenu v Kozlovicích - Na mlýně a Obecní školy s muzeem sakrálního umění, dále malebného města Štramberk, kterému se říká moravský Betlém. V návaznosti je stále se rozšiřující nabídka ubytování, významným partnerem je agentura Relax v podhůří Beskyd www.relaxvpodhuri.cz, která připomene 19.12. v areálu Fojtství (v rámci MF Souznění) speciálním programem 1. výročí otevření pivovaru s výstavem světlého i tmavého kozlovického piva. Vystoupí Valašský vojvoda a další.

- nabídka CD, DVD
CD a DVD z jednotlivých ročníků festivalu Souznění lze objednat na adrese:
tofel.zdenek@o2active.cz

Popř. kontakt na ředitele festivalu + foto na: www.souzneni-festival.cz

Mgr. Zdeněk Tofel
Mobil: +420/604245814
e-mail: tofel.zdenek@o2active.cz

Zdeněk Tofel 08.09.2009


SOUZNĚNÍ (v roce 2009 - 11. ročník)
Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel.
(International Festival of Advented and Christmas traditions, noels and handicrafts CONSONANCE).

17. - 20.12.2009 - Ostrava, Beskydy, Kozlovice...
16. - 16.12.2010 - Ostrava, Beskydy, Kozlovice...
15. - 18.12.2011 - Ostrava, Beskydy, Kozlovice...

Souznění - mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel se koná poslední adventní víkend hned na několika místech Moravskoslezského kraje. Bohatý program nabízí v předvánočním čase po čtyři dny od čtvrtku do neděle nejenom koncerty a představení v zajímavých prostorách (kostely, koncertní sály, exteriéry, Stodolní ulice s hudebním klubem Templ v Ostravě, atd.), ale také doprovodné výstavy, umělecká řemesla, filmové představení a slavnostní mši svatou. Součástí je i oblíbený Vánoční jarmark s následným zvykoslovným programem a prodejem regionálních specialit v Kozlovicích. Festival, který je ojedinělou mezinárodní přehlídkou tohoto typu, vrcholí nedělním galakoncertem v Domě kultury města Ostravy.

www.souzneni-festival.cz
Zdeněk Tofel, Ostrava

KONTAKTNÍ ADRESA:

MF Souznění
Zdeněk Tofel
Sušilova 1
709 00 Ostrava - Mariánské Hory
Česko (CZ)
tel: (+420) 604 245 814
(+420) 596 621 737
Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel
Souznění 2006

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 13.09.2009 v 21:09 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR