HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

SEVEROZÁPADNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

ŠLUKNOVSKO - nejsevernější výběžek Čech [ Území ]

ŠLUKNOVSKO představuje nejsevernější výběžek Čech. Je vyplněn Šluknovskou pahorkatinou, tvořenou lužickým žulovým masivem, který je jedním z největších žulových ploch ve střední Evropě. Na západě je omezen proti labské zóně západolužickou poruchou, na jihu a jihovýchodě hraničí podél lužické poruchy s uloženinami České křídové tabule, na východě se stýká s Krkonošským krystalinikem.
Základními stavebními kameny tohoto území jsou různé typy granodioritů a žuly, tvořící na povrchu poměrně nízké a široké hřbety oddělené širokými údolími, přičemž nad tento parovinný reliéf pronikají kupovité vrchy, tvořené vulkanickými třetihorními horninami, čediči nebo znělci (např. Hrazený, Partyzánský vrch, Vlčí hora).

Do nižších částí území pronikl ve starších čtvrtohorách pevninský ledovec, který svými záplavami v době tání zaplnil údolí nánosy štěrkopísků a tak přispěl k současnému reliéfu krajiny s nevelkými výškovými rozdíly.

V jižní části území je Šluknovská pahorkatina oddělena od Lužických hor tzv. lužickým přesmykem. Je to jedna z našich nejvýraznějších poruch. Pískovce usazené na mořském dně byly ve druhohorách míně tektonicky vyzvednuty nad Šluknovskou pahorkatinu, rozlámány a místy převráceny až o 90o. Místy byly z hlubokého podloží vyvlečeny části starších souvrství k povrchu (okolí Vápenky u Doubice).
Uzemí výběžku je rozvodnicí dvou základních evropských povodí Labe a Odry a tudíž i Severního a Baltského moře. Do povodí Labe patří Spréva, do povodí Odry Mandava, do povodí Labe Křinice.

Geografickým podmínkám odpovídá také klima. Horské hřbety Lužických hor a Labských pískovců zabraňující pronikání jižního větru. Proto je klima drsné, bohaté na srážky, drsnější než odpovídající nadmořské výšky vnitřních Čech. Tak např. příchod jara se opožďuje o 7-14 dní. Právem je proto území nazýváno "Česká Sibiř".

Relativně vysoká zachovalost původního typu krajiny, tvaru reliéfu a relativně zdravého vegetačního pokryvu bylo důvodem k vyhlášení 2 velkoplošných chráněných území. Na jihozápadě je to chráněná krajinná oblast Labské pískovce, na jihu a jihovýchodě zasahuje na území část chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Navíc na území Šluknovského výběžku ¨zasahuje Národní park České Švýcarsko s centrem v Krásné Lípě.

Napsali RNDr. Miroslav Honců a Ladislav Smejkal

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Sluknovsko.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 27.09.2004 v 17:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR