HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

SEVEROZÁPADNÍ ČECHY
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství [ Folklorní festival FoS ČR ]

Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství
Mezinárodní folklorní festival Tolštejnského panství se koná každý sudý rok v červnu, v nejsevernějším koutu Čech - šluknovském výběžku. V krajině kde se nacházejí neopakovatelné přírodní scenérie Lužických hor tvořené hustými lesy a pískovcovými skalami rozekláté množstvím říček a potoků. To vše může návštěvník sledovat z nejrůznějších vyhlídek a rozhleden, tvořících nejhustší síť v celé republice. Pořádající město Krásná lípa se nachází na pomezí Národního parku České Švýcarsko, CHKO Lužické hory a CHKO Labské pískovce a právem je sídelním městem správy NPČŠ. Právě díky kráse a podobnosti místní krajiny se oblasti právem říká české švýcarsko.
Rozvíjející se cestovní ruch regionu již nyní nabízí turistům veškeré standarty týkající se ubytování, sportovního a kulturního vyžití. Od využívání mnoha přírodních či umělých koupališť, bazénů, lyžařských vleků, zimních stadionů, nejrůznějších druhů sportovišť po mnoho kilometrů cyklistických a turistických stezek ať naučných nebo poznávacích. Vždyť také čerpá z bohaté minulosti. Turistické stezky, penziony, různá odpočívadla a vyhlídky zde vznikaly již začátkem dvacátého století. V té době zde byl též založen první klub turistů na území státu. Dalším odkazem předků je zajímavá lidová architektura, charakteristická tzv. domy s podstávkou. Nachází se též mnoho církevních památek různých velikostí a významů jako například slavná rumburská Loreta. O všech regionálních zajímavostech, službách či různých programech podají dostatek informací místní informační centra. Důležitou součástí zdejšího turistického ruchu je také provozování turistické hry "Vandrování po Tolštejnském panství". Diky tomu se vydávají Vandrovní pasy, mapy a další brožury přibližující krásu měst a obcí na území Tolštejnského panství. Toto také dalo název největšímu folklornímu festivalu Ústeckého kraje.
Krásná Lípa ale také žije bohatým společenským životem. Fungují zde nejrůznější sportovní oddíly, spolky a občanská sdružení ke kterým patří i FS Lužičan. Ten vznikl v roce 1987 a jmenuje se samozřejmě podle Lužických hor. Soubor původně vedla Hana Brabníková a od roku 1990 je nejdůležitější osobou kolektivu cca 25 lidí ve věku od 17 do 70 let Naďa Semelková. Činnost Lužičanu se skládá z interpretace lidové kultury (písní, tanců, říkadel, her atd.), obnovování tradic (masopustní a velikonoční obchůzka, stavění máje, posvícení aj.), etnografickému průzkumu Krásnolipska a okolí. Ovšem z důvodu málo známých etnografických skutečností o našem regionu se dále věnoval písním a tancům z Podještědí, Pojizeří, ale i ostatních regionů Čech. Významným obratem bylo seznámení s bohužel již zesnulým kamarádem ing. Pavlem Malíkem a následně s valašským souborem písní a tanců Rusava z Bystřice pod Hostýnem v roce 1994. Za vydatné pomoci Pavla vzniká v roce 1996 hudecká muzika Lužičanu, kterou nyní vede Petr Semelka. Soubor nacvičil pásmo a několik dalších písní a tanců z Valašska a středních Čech. V současnosti se díky shodě několika náhod podařilo vyhledat něco málo o krásnolipském regionu, a proto jsme začali objevovat, nacvičovat a oživovat místní zvyky a tradice. Důkazem o tom je námi prezentovaná stará masopustní hra tzv. "SINGŠPÍL". Lužičan také úzce spolupracuje s dětským folklorním souborem KŘINIČÁNEK z Krásné Lípy při společných vystoupeních a pořádání nejrůznějších akcí pro děti, mládež, seniory a ostatní. Výhodou tohoto spojení je nenásilný přechod dětí z dětského souboru do dospělého kolektivu, kde se dále rozvíjí jejich pohybové či hudební nadání, estetické cítění a výchova. Soubor se zúčastňuje folklorních vystoupení, zájezdů, přehlídek a festivalů doma i v zahraničí, pravidelně navštěvuje v čase vánočním, masopustním a velikonočním místní domovy důchodců, ústav sociální péče a dětský domov. Dále pak pořádá všelijaké akce jako dětské karnevaly, výchovné koncerty, soutěže atd. Za zmínku též stojí velice úspěšný projekt konaný v minulém roce ve spolupráci s místní základní školou "POJĎTE ZATANCUJEME SI", v němž se během celého víkendu podařilo pro děti a mládež vytvořit několik "tanečních dílen". Vrcholem je pak pořádání Mezinárodního folklorního festivalu Tolštejnského panství.
Již v minulosti se díky aktivitě Křiničánku, pořádali v Krásné Lípě přehlídky dětských folklorních souborů. Každý rok v červnu se v kulturním domě představilo několik souborů a společně tak tvořili zajímavé pořady. Ovšem čím dál větší nároky na pořádání zapříčinili nutnost zapojení i dospělého souboru. Nikdo nechtěl aby zajímavá akce zanikla a proto jsme se rozhodli vše přehodnotit a pokračovat. Nebyli by to však členové Lužičanu kdyby se nerozhodli rovnou pro pořádání festivalu se vším všudy. Jelikož jsme sami několik festivalů a slavností navštívili a vzhledem k příhraniční poloze města jsme představu měli jasnou - pořádat mezinárodní festival. Jeho první ročník se nám podařil uspořádat v červnu roku 2002. Naším cílem bylo a je na jedné straně v co nejlepší kvalitě a na patřičné úrovni přiblížit divákům krásy lidového umění ve všech podobách. A na straně druhé připravit pro všechny účinkující co nejpříjemnější prostředí, ve kterém by se jim mělo pohodově vystupovat a ještě lépe užívat v přátelské náladě festivalová atmosféra. Prostě náplní festivalu je co nejlépe potěšit, pobavit a pohladit nejen diváky ale též účinkující, pořadatelé a všechny ostatní. Přejeme si aby tato červnová událost byla folklorním svátkem severních Čech.
Petr Semelka, ředitel festivalu TP

2004
II. Mezinárodní folklórní festival Tolštejnského panství bych si dovolil zhodnotit, podle ohlasů diváků, účinkujících i organizátorů, za velmi povedený, i když stále je co zlepšovat, doufám, že další ročníky budou i nadále obohacovat krásou národního dědictví a přinášet nové zážitky. Do budoucna přeji festivalu, co nejméně těžkostí a lidí s nekalými úmysly a co nejvíce sluníčka a minimálně tolik spokojených diváků jako doposud. Doufám, že se opět za dva roky, tedy v roce 2006 na tomto folklórním svátku na severu Čech setkáme.
Petr Semelka, ředitel festivalu

KONTAKTNÍ ADRESA:

MFF Tolštejnského panství
Petr Semelka
Nemocniční 36
407 46 Krásná Lípa
Česko (CZ)
tel: (+420) 607 120 904
MFF Krásná Lípa
Petr Semelka, ředitel festivalu Krásná Lípa

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 10.08.2007 v 00:10 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR